Powrót do serwisu

Dwie pompy podłączone pod jedno wyjście

Dyskusje na temat sterownika Perfekt i problemów z nim związanych

Dwie pompy podłączone pod jedno wyjście

Postprzez intelx w Pią Gru 05, 2008 9:19 pm

Witam...

Czy istnieje możliwość podłączenia bezpośrednio dwóch pomp pod jedno wyjście przekaźnika ? Moja instalacja CO została zbudowana właśnie w oparciu o dwie pompy. Z instrukcji wynika że pompy pobierają ok 80W każda, z kolei wyjście jest max 100W. Jak poradzić sobie z takim problemem ?
Sterownik Perfekt (chyba t) w komplecie z piecem GALMET na ekogroszek.

Pozdrawiam
intelx
 
Posty: 4
Dołączenie: Pią Gru 05, 2008 9:14 pm

Re: Dwie pompy podłączone pod jedno wyjście

Postprzez admin w Sob Gru 06, 2008 1:03 am

Co prawda nie jestem elektronikiem/elektrykiem(konsultant z firmy będzie mógł udzielić odpowiedzi dopiero w poniedziałek), ale podejrzewam, że wystarczy zastosować stycznik, odpowiednio załączany wyjściem ze sterownika. Takie rozwiązanie jest możliwe w celu podłączenia dowolnych urządzeń większych mocy niż przewidziane, o ile pracują na zasadzie włącz/wyłącz. Przykładowo dmuchawa dużej mocy nie może tak być podłączana, ponieważ niemożliwa byłaby regulacja prędkości jej obrotów.
admin
Administrator
 
Posty: 268
Dołączenie: Wto Lis 04, 2008 10:58 pm

Re: Dwie pompy podłączone pod jedno wyjście

Postprzez intelx w Sob Gru 06, 2008 2:37 pm

Ja obmyśliłem schemat z przekaźnikiem, czyli podobnie jak pan sugeruje.
Nawet rozpocząłem dot. tego problemu temat na forum elektroda.pl
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=

Myślę ze to dobre rozwiązanie, chyba że konsultant poleci prostsze.
Póki co muszę samodzielnie podłączać tę dodatkową pompę do gniazda sieciowego, co jest trochę uciążliwe :(

Pozdrawiam
intelx
 
Posty: 4
Dołączenie: Pią Gru 05, 2008 9:14 pm

Re: Dwie pompy podłączone pod jedno wyjście

Postprzez skowron w Pon Gru 08, 2008 7:21 am

Pana rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne, choć osobiście poleciłbym zasilać z wyjścia sterownika cewkę stycznika, pod wejście stycznika podłączyć napięcie 230V, natomiast pod wyjście podłączyć równolegle 2 pompy. Do takiego zastosowanie lepsze są styczniki od przekaźników gdyż styczniki posiadają złącza śrubowe do podłączenia przewodów a do przekaźnika z reguły trzeba przewody dolutować.
skowron
Konsultant firmy Elster
 
Posty: 34
Dołączenie: Śro Lis 05, 2008 2:18 pm

Re: Dwie pompy podłączone pod jedno wyjście

Postprzez intelx w Pon Gru 08, 2008 11:41 am

Tak właśnie zrobie, z wyjścia sterownika będe sterował tylko cewką. A przekaźnik umieszcze w małej rozdzielni w:
http://www.allegro.pl/item482372363_pod ... relpo.html
dzięki temu obejdzie się bez lutowania, no i w przypadku awarii łatwo wymienie przekaźnik na nowy.

Pozdrawiam
intelx
 
Posty: 4
Dołączenie: Pią Gru 05, 2008 9:14 pm

Re: Dwie pompy podłączone pod jedno wyjście

Postprzez intelx w Czw Sty 15, 2009 3:36 pm

Dzisiaj zamontowałem ten przekaźnik i wszystko śmiga aż miło . Podłączyłem cewkę pod wyjście ze sterownika, a na wyjście tego dodatkowego przekaźnika obie pompy.
W razie awarii tego dodatkowego przekaźnika nie ma problemu z wymianą bo wszystko siedzi sobie w małej rozdzielni, a sam przekaźnik w podstawce :D

Przekaźnik: Finder 40.61SP
Podstawka: Finder GZ80

Pozdrawiam :)
intelx
 
Posty: 4
Dołączenie: Pią Gru 05, 2008 9:14 pm

Re: Dwie pompy podłączone pod jedno wyjście

Postprzez compan w Wto Sty 27, 2009 9:07 am

intelx napisał(a):Dzisiaj zamontowałem ten przekaźnik i wszystko śmiga aż miło . Podłączyłem cewkę pod wyjście ze sterownika, a na wyjście tego dodatkowego przekaźnika obie pompy.
W razie awarii tego dodatkowego przekaźnika nie ma problemu z wymianą bo wszystko siedzi sobie w małej rozdzielni, a sam przekaźnik w podstawce :D

Przekaźnik: Finder 40.61SP
Podstawka: Finder GZ80

Pozdrawiam :)

Witam! Mam podobną potrzebę. Rozumiem, że potrzebny jest stycznik, cewka i podstawka. Ponieważ jestem zupełnym laikiem, miałbym ogromną prośbę, by w sposób łopatologiczny wyjaśnić mi jak to wszystko połączyć. Jaka cewka? Jak podłączyć równolegle pompy? Może jakiś obrazek poglądowy, bo schemat elektryczny może być zbyt trudny!
pozdrawiam
compan
 
Posty: 39
Dołączenie: Wto Sty 27, 2009 7:32 am

Re: Dwie pompy podłączone pod jedno wyjście

Postprzez admin w Nie Lut 01, 2009 3:35 pm

compan napisał(a):Witam! Mam podobną potrzebę. Rozumiem, że potrzebny jest stycznik, cewka i podstawka. Ponieważ jestem zupełnym laikiem, miałbym ogromną prośbę, by w sposób łopatologiczny wyjaśnić mi jak to wszystko połączyć. Jaka cewka? Jak podłączyć równolegle pompy? Może jakiś obrazek poglądowy, bo schemat elektryczny może być zbyt trudny!
pozdrawiam


Cewka to element przekaźnika. Na podanym linku do serwisu elektroda.pl umieszczony jest obrazek poglądowy, lepszego nie jestem w stanie narysować. :( Połączenie równoległe najprościej mówiąc to tak jakbyś wpiął pompy do przedłużacza(takiego z kilkoma gniazdami).
admin
Administrator
 
Posty: 268
Dołączenie: Wto Lis 04, 2008 10:58 pm

Re: Dwie pompy podłączone pod jedno wyjście

Postprzez trebor102 w Wto Sie 04, 2009 2:44 pm

Witam
Czy konieczne jest stosowanie dodatkowej cewki/przekaźnika ??. Jak dzwoniełem do Elstera ( pomoc techniczna) mówiono że mozna połaczyć dwie pompy. Moje na 3 biegu mają łącznie około 150 W . W sterowniku jest bezpiecznik na pompy 2A. Sam już nie wiem co robić.
trebor102
 
Posty: 18
Dołączenie: Wto Sie 04, 2009 2:29 pm

Re: Dwie pompy podłączone pod jedno wyjście

Postprzez fox4pl w Śro Sie 05, 2009 8:54 am

150 W to już trochę dużo jak na sam przekaźnik.
Bezpiecznik 2A oprócz pomp zabezpiecza także zasilanie.
Uważam, że warto wstawić dodatkowy przekaźnik.
fox4pl
Konsultant firmy Elster
 
Posty: 206
Dołączenie: Śro Lis 05, 2008 1:49 pm


Powróć do Perfekt

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości

cron