Strona 1 z 1

instalacja sterownika

PostWysłany: Sob Lis 29, 2008 7:26 pm
przez murinio
Witam
Posiadam piec firmy Tilgner KTM 20 z sterownikiem Tango. Dokupiłem sterownik Perfekt T i chcę go zainstalować na tym piecu. w związku z tym mam pytanie. Jak podłączyc podajnik tego pieca? Jeśli chodzi o dmuchawę i pompki to sprawa jest w miarę łatwa. Podajnik natomiast w orginalnym sterowniku jest podlączony przy uzyciu 4 przewodów wynnika to z tego że na silniku podajnika jest zastosowane zabezpieczenie przed lewymi obrotami. Lewe obroty moga zniszczyc motoreduktor. W przypadku sterownika Perfekt są tylko 3 przewody. Może ktoś ma jakies doświadczenie i coś mi podpowie. Zmawiając sterownik ten Pan pytał sie jaki mam piec i sterownik i nic nie mówił że cos może byc nie tak mam nadzeję że jest jakieś rozwiązanie. I jeszcze jedna sprawa na koszy mam zamontowany czyjnik temperatury który zabezpiecza a raczej sygnalizyje że węgiel sie pali w koszy. Wiem że nie ma takiego wyjścia w sterowniku Perfekt ale może jest jakaś mozliwośc aby to podlączyć. jest to zawsze jakaś sygnalizacja niebezpiecznej sytuacji.
Z góry dziękuję za pomoc.

Re: instalacja sterownika

PostWysłany: Wto Gru 02, 2008 3:09 pm
przez fox4pl
Osobiście nie spotkałem się z tego typu silnikiem podajnika, nie spotkałem się też z opisami takiego podajnika w internecie.
Myślę, że najlepiej dowiedzieć się od producenta kotła w jaki sposób zasilany jest silnik podajnika.

Re: instalacja sterownika

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 11:59 am
przez arthek
Witam,
Stoję przed decyzją wymiany obecnego sterownika TECH st-40 na experta T.
Ja również mam to samo pytanie co kolega murinio :
W zasobniku zamontowany mam czujnik temperatury który zabezpiecza a raczej sygnalizyje że węgiel sie pali w zasobniku. Chciałbym zapytać czy jest takie wyjscie w sterowniku Expert T aby podłaczyć ten czujnik ? Jeśłi nie to czy jest jakaś mozliwośc aby to podlączyć ?
I kolejna sprawa:
W obecnym kotle z obecnym sterownikiem mam zamontowany hallotron sterowany magnesem , który mierzy cykl ruchu tłoka.
Wychodzą z niego trzy przewody : niebieski, brązowy i czarny.
Pytanie brzmi:
Czy w momencie zakupu experta t , muszę zakładać układ pozycjonowania tłoka dostarczony wraz z nowym sterownikiem , czy wystarczy podpiąć pod experta obecny hallotron ?

Re: instalacja sterownika

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 12:28 pm
przez admin
Czujnik ruchu tłoka stosowany w Expercie/Perfekcie to również halotron i podejrzewam, że wszystko będzie działać, jednak ciężko jest mi zdalnie zapewnić, że opisany czujnik jest w 100% zgodny z zapewnianym przez nas. Aby się przekonać, trzeba po prostu sprawdzić. My niestety nie wykonywaliśmy testów sterowników z czujnikami dostarczanymi z wyrobami konkurencji. Nie mniej jednak nie stosujemy w swoich czujnikach żadnych nietypowych rozwiązań i o ile opisany sterownik również takich nie posiada, wszystko powinno zakończyć się dobrze.