Powrót do serwisu

"Błąd podajnika"

Dyskusje na temat sterownika Perfekt i problemów z nim związanych

"Błąd podajnika"

Postprzez Stapi w Pią Gru 05, 2014 10:44 am

Witam,
Posiadam sterownik Perfekt T, kocioł tłokowy rzemiosło. Przez 3 lata wszystko działało dobrze do czasu wiosennej burzy i przepięcia w sieci. Po naprawie w serwisie całe lato kocioł nie był odpalany.
Jakiś czas temu wyskoczył mi komunikat "błąd podajnika". Po sugestii serwisu wymieniłem czujnik halla na nowy- pomogło...na 3 dni. Od tej pory komunikat wyskakuje co 2-3 dni- najczęściej w nocy. Podajnik zawsze zatrzymuje się w pozycji pośredniej. Rzeczywisty cykl pracy tłoka to 16 sek. Konstrukcja jest taka, że nie ma mowy o zacięciu, zwolnieniu ruchu itp. Odległość między czujnikiem a magnesem ok 1 mm. Szuflada napędzana jest zasilaczem 12v- też wymieniony na nowy/w zasadzie bez potrzeby- bo szuflada startuje- i następnie nie zatrzymuje się w określonym miejscu/. Zwiększyłem nawet czas cyklu podawania na 70 sek. myśląc, że za którymś tam razem czujnik halla zadziała.
Sterownik był w międzyczasie w naprawie- wrócił jako SPRAWNY- bez objawów uszkodzeń.
Czy to możliwe, że to znowu czujnik padł? Może jakieś inne sugestie, bo kończy mi się już cierpliwość i zaufanie do Waszej firmy-/kilka razy w nocy wstaję i sprawdzam grzejnik czy jeszcze ciepły!/
Pozdrawiam
Stapi
 
Posty: 1
Dołączenie: Pią Gru 05, 2014 10:26 am

Re: "Błąd podajnika"

Postprzez Kamiljo w Wto Gru 09, 2014 10:44 am

Możliwe że uszkodzony jest jakiś układ odpowiedzialny za zasilanie czujnika.
Mamy serwisanta który może zamontować Pana kocioł u siebie i zrobić testy, jeśli by Pan chciał proszę zadzwonić do naszej firmy, powołać się na post z forum i prosić o kontakt z P. Tomkiem.
Kamiljo
Konsultant firmy Elster
 
Posty: 144
Dołączenie: Pon Paź 18, 2010 1:43 pm

Re: "Błąd podajnika"

Postprzez szybki76 w Pon Gru 29, 2014 9:07 pm

Wymień kondensator przy silniku podajnika.

Podrawiam
szybki76
 
Posty: 8
Dołączenie: Śro Lis 18, 2009 12:00 pm

Re: "Błąd podajnika"

Postprzez Wolinskee w Pią Lut 20, 2015 5:13 pm

Też miałem kiedyś z tym problem i to faktycznie pomogło:)
Wolinskee
 
Posty: 3
Dołączenie: Pią Lut 20, 2015 5:11 pm

Re: "Błąd podajnika"

Postprzez Kamar w Pią Gru 22, 2017 5:36 pm

Mam co 10 min "błąd podajnika
Wymiana kondensatora nic nie pomogła
Przywrócenie ustawień fabrycznych pomogło na 36godz
Idą święta, żaden servisant się nie pojawi wczesniej jak pewnie po 6 stycznia :( ktoś ma jakiś pomysł?
Wczoraj serwisant przez tel za moim pośrednictwem wykluczył uszkodzenie halotronu
Kamar
 
Posty: 1
Dołączenie: Pią Gru 22, 2017 5:27 pm

Re: "Błąd podajnika"

Postprzez LukaszC w Czw Sty 04, 2018 7:50 am

Kamar napisał(a):Mam co 10 min "błąd podajnika
Wymiana kondensatora nic nie pomogła
Przywrócenie ustawień fabrycznych pomogło na 36godz
Idą święta, żaden servisant się nie pojawi wczesniej jak pewnie po 6 stycznia :( ktoś ma jakiś pomysł?
Wczoraj serwisant przez tel za moim pośrednictwem wykluczył uszkodzenie halotronu

W takim przypadku możliwa jes usterka w samym sterowniku, a dokładniej kondensatora 2200uF, jednak w celu dokładnej diagnozy, konieczna będzie diagnoza w serwisie.
Pozdrawiam
LukaszC
Konsultant firmy Elster
 
Posty: 46
Dołączenie: Pon Mar 09, 2015 10:48 am


Powróć do Perfekt

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron